Een kijkje achter de schermen

Corona bij een dementerende man

Een 94-jarige man uit een verzorgingstehuis in Oisterwijk is positief getest op corona. Meneer is dementerend en is door het ziekenhuis in het verzorgingstehuis geplaatst. Door zijn dementie vergeet deze man dat hij corona heeft waardoor hij niet op zijn kamer blijft en bij andere bewoners de kamer opgaat. In verband met het besmettingsgevaar vormt meneer een risico voor anderen en het verzorgingstehuis wil dat hij naar huis gaat.

De familie, met name zijn zoon geeft aan hem niet te komen ophalen. De zoon heeft het personeel zelfs bedreigd en geeft aan niet voor zijn vader te kunnen zorgen, omdat hij zelf onder de risicogroep valt. Niet veel later blijkt dat meneer nooit door het ziekenhuis in het verzorgingstehuis is geplaatst. Hij is destijds door de arts naar huis gestuurd waarna zijn familie hem hier heeft gebracht.

Peter van het Crisis Interventie Team gaat samen met de huisartsenpost in gesprek over eventuele oplossingen. De mogelijkheden zijn:

  • Meneer gaat naar huis en de buren of andere familie houden meneer het weekend in de gaten. Verzorging is in dit geval niet nodig. Het is belangrijk om richting de familie te benadrukken hoe belangrijk het is een oplossing te vinden, gezien zij meneer onder valse voorwendselen hebben geplaatst in Oisterwijk. 
  • Met de verpleging schakelen en bekijken of er elders een quarantaineafdeling is voor ouderen. Hier zou meneer tijdelijk kunnen verblijven als dit thuis niet kan.

Uiteindelijk wordt er gekozen voor een optie die voor alle partijen werkt en wordt meneer geplaatst in een verzorgingstehuis in Tilburg. Peter sluit hiermee zijn dienst met een gerust hart af. 

Lees ook deze verhalen