Een kijkje achter de schermen

Samen op in Acuut met de politie

In sommige gevallen, als er sprake is van geweld in afhankelijkheid, gaan we Samen op in Acuut met de politie.. Het Crisisinterventieteam en de politie trekken dan samen op in een acuut onveilige casus om onmiddellijk zorg en straf te verbinden. Zo kunnen we direct de veiligheid proberen te verhogen en te borgen.

Verzoek tot samenwerken

Zo ook op een vrijdagavond in juni. Karmen en Sebastiën zijn samen aan het werk en het is razend druk met diverse acute crisissen als de politie belt met een verzoek tot samenwerken in een casus Samen op in Acuut. Karmen gaat er naartoe om te horen en zien wat de situatie is. Het betreft een gezin van een vader, moeder en een 8 maanden oude dochter. De ouders hebben elke dag ruzie met elkaar. De politie is er al een aantal keer bij betrokken geweest. Er zijn grote zorgen op diverse gebieden:

  • De ruziemakende ouders die elkaar niet met rust kunnen laten, maar door omstandigheden ook niet uit elkaar kunnen.
  • De baby van 10 maanden die dagelijks getuige is van het geweld in huis.
  • Beide ouders gebruiken drugs en zijn nog niet zover dat zij dat geheel kunnen laten.
  • De leefomstandigheden: Het huis is ernstig vervuild en het overzicht in het huishouden is door de ouders compleet verloren.

Zorg voor baby

Terwijl politie een rondje door het huis loopt om de situatie boven te kunnen bekijken, gaat Karmen om de beurt met beide ouders in gesprek. De conclusie is dat de relatie eigenlijk al over is, maar dat ze door woninggebrek niet uit elkaar kunnen. Beiden hebben een persoonlijke problematiek en het lukt niet meer om, in belang van hun baby, samen te werken. Er is inmiddels wel hulp gezocht voor het stoppen met drugsgebruik, maar het is nog niet geheel gelukt om dit te realiseren. Bij de baby is te zien dat deze comfortabel is bij beide ouders. Het klinkt wat hard en zorgelijk, maar deze baby is natuurlijk ook al 10 maanden niet anders gewend. Dus de zorgen zijn zeer groot, maar voor nu is het niet nodig om de baby direct uit de situatie weg te halen.

Uiteindelijk maken we met beide ouders een soort omgangsschema voor het weekend, zodat er ten alle tijden iemand bij de baby is, maar ze elkaar niet te veel tegen hoeven te komen. Verder maken we afspraken over hoe met elkaar om te gaan als ze wel beiden in huis zijn met daarbij een waarschuwing dat als politie wederom ter plaatse moet komen voor een uit de hand gelopen ruzie, er wellicht andere maatregelen genomen moeten worden.

Afspraken

Betreffende het drugsgebruik is met beide ouders afgesproken dat degene die op dat moment zorg draagt over het kindje, ten alle tijden nuchter en niet in gebruik is. Op deze manier kunnen zij bewijzen verantwoordelijkheid te (kunnen) dragen om vanuit deze vermindering van gebruik te gaan werken aan de toekomst. Beide ouders gaan akkoord en CIT sluit hiermee af en draagt alles over aan de lopende hulpverlening die daar na het weekend verder mee aan de slag kan gaan.

Lees ook deze verhalen